Átadták a Gault&Millau étteremkalauz díjait.

Ismét megjelent Magyarországon a világhírű Gault&Millau étteremkalauz, ami 2025 őszén is díjazta a legjobb hazai éttermeket.
Mint a bemutatón elárulták: az éttermek tesztelői többnapos képzésben részesülnek, és mintegy 70 szempont szerint, a teljes étkezési élményt vizsgálva pontoznak.
Az értékelők olyan szempontokat is vizsgálnak, mint a szolgáltatás, a vendégek hangulatának felismerése, az ajánlások, a borlap, a miliő, a kényelem, a berendezés, valamint a tisztaság is.
Az ellenőrök a hagyománynak megfelelően inkognitóban látogattak el az éttermekbe és értékelték azokat.
A bemutatón elhangzott: szűk egy év alatt állították össze az étteremkalauzt, és kiemelt céljuk volt, hogy a teljes országot lefedjék, enyhítsék a gasztronómia Budapest-centrikusságát, bár a legjobbra értékelt éttermek listájára csak egy fővároson kívüli hely fért fel.
A vendéglőket 1-től 20-ig terjedő pontozási rendszerben értékelték.
Egy speciális jelzésrendszer, a Toques, avagy szakácssapkák jelölik az éttermek által elért kiemelkedő eredményeket. A vendéglátóhelyeknek odaítélt szakácssapkák száma 1 és 5 között mozog. A szakácssapkák maximálisan elérhető száma 5, ami a francia étteremkalauz rendszerében egyfajta tökéletességet jelent.
A 4 szakácssapkával jutalmazott, legjobbra értékelt éttermek 2025-ös listája a következő lett ABC-sorrendben:
- Babel Budapest (17/20 pont)
- Platán Gourmet Étterem (17,5/20 pont)
- Rumour by Rácz Jenő (17/20 pont)
- Salt (17/20 pont)
- Stand (18/20 pont)



Az év séfje díjat pedig Szulló Szabina (Strand/Stand 25) kapta meg.
Nyitóképen: a Babel Budapest (forrás: Babel)