Oda a parajdi sóbánya, s vele egy mélyépítészeti remekmű

Hátborzongató térélményt nyújtott a közelmúltig a most már víz alá került parajdi sóbánya, amely egy 3000 méter vastag sórétegben hozott létre utánozhatatlan világot a föld alatt.

Erdély földjére lépni az anyaországból érkezve legtöbbünk számára felemelő. Egyszerre különleges és otthonos. Az ember szeme issza a zöldet és a hegyeket, ahogy halad a változatos látvánnyal és vegyes aszfaltminőséggel szolgáló úton. Aki pedig a Hargita megyei Parajdot veszi célba, jól tudja, miért megy. Egészen az elmúlt napokig legalábbis. Rövid fürdés a napsugarak által felül 30, a mélyebb sós rétegekben akár 50 Celsius-fokosra is felmelegített szovátai Medve-tóban, ismerkedés az iparművészetéről híres fazekasfalu, Korond szépségeivel, majd irány Parajd.

Parajd látképe
MTI
Fotó: Molnár-Bernáth László

Őstengeri iszapból gazdag sókészlet

Bár úton lenni is boldogág, megérkezni még inkább az volt ottjártamkor, hiszen már a bánya bejárata körül hatalmába kerítette az embert az a nyüzsgés és türelmetlenség, amelyet a felszín és a sóbánya gyomra között közlekedő buszra váró családok és kisebb-nagyobb csoportok árasztottak. A több mint egy kilométer hosszú alagutat egy szebb időket is megélt csuklós busszal lehetett megközelíteni, úgy, hogy a jármű szélét szinte csiszolta a járat fala, de ezt persze csak a laikus látogató érezhette így, oly szűkre volt szabva a hely. S hogy hová zötyögött be a tömeg, s miért?

Feltehetően a legtöbben turistaként, kíváncsiságból érkeztek, ez volt a nyári szezon természete, hiszen kontinensszerte, de főként a közép-európaiak körében volt népszerű úti cél. Mások gyógyulni szerettek volna itt, ám talán ez a szempont az előbbiek körében szintén szerepet játszott a döntésben. A környék a Pannon-tenger medre volt egykor, ahogy szinte az egész Kárpát-medence, s amikor ez az ősi tó végleg kiszáradt, maga után hagyta azt az őstengeri iszapot, amely nemcsak nátrium-kloridot, azaz az élet szempontjából az egyik legalapvetőbb vegyületet, hanem temérdek nyomelemet és ásványi anyagot is tartalmazott. Nos, ezt az évmilliókkal ezelőtt keletkezett gazdag sókészletet rejtette a föld mindaddig, amíg az itt élők hozzá nem láttak a kitermelésnek.

Marógép nyoma a parajdi sóbánya sókitermelő részlegében
Fotó: MTI / Kiss Gábor

Jogok és kiváltságok a sókincs körül

A római korban már biztosan ismerték az erdélyi sóvidék lelőhelyeit, míg a legrégebbi írásos emlék, amely fennmaradt a parajdi sóbányászatról, 1405-ös keltezésű. Hogy a két időszak között mi történt, nem pontosan tudni, de egy ideig feltehetően szünetelt a bányásztevékenység, majd valamilyen formában mégis újraindult, mert I. István királyunk a Maros folyó vizén már hajószám szállíttatta a sót, minden bizonnyal ebből a térségből. Arról is tudunk, hogy Mátyás király megerősítette a korona kizárólagos jogát a kitermelésre, ahogy a kereskedéssel is csak a királyi tisztviselők által vezetett sókamarák foglalkozhattak.

A székelyek azonban kiváltságokat kaptak: ingyen vagy kedvezménnyel juthattak hozzá a sóhoz.

Ezt egy 1482-es oklevél is tanúsítja, amely arról szól, hogy saját szükségleteikre minden évben elvihetnek a bányából egy meghatározott mennyiséget. A mai értelemben vett föld alatti kitermelés – a korábbi felszíni mellett – 1762-ben kezdődött meg Frendl Aladár osztrák bányamérnök vezetésével: az első, harang alakú bányát később II. Józsefről nevezték el, a király 1784-es látogatásának tiszteletére. A József-bánya terméből egyébként két oldalkamrát is nyitottak, a Károly- és Ferdinánd-bányákat, amelyeknek szintén csúcsíves alakjuk volt. Az így kialakított üreg a szállítóaknával együtt ekkor 66 méter volt.

S mégis hogyan kell ma elképzelni egy XVIII. század végi sóbányát? A feljegyzések tanúsága szerint a kitermelt, hatalmas, úgynevezett alaksót bivalybőrbe bugyolálták a mélyben, majd négy pár ló segítségével a felszínre vontatták. Nem sokkal a nyitás után a bécsi kincstár tulajdonába került a bánya, és magasabb fokozatra kapcsoltak, ami a módszereket és a kitermelt mennyiséget illeti. A következő század közepére

már mindenki parajdi sót használt a húsok tartósításához és a káposzta savanyításához.

Egyre több és több sót ontott magából a bánya, amelyet csakhamar ki is kellett szélesíteni: 1864-ben nyitották meg a már trapéz alakú Párhuzamos-bányát, majd 1898-ban az Erzsébet-ágat, 1949-ben a Dózsa-bányát, végül pedig 1991-ben a Telegdy-ágat.

Az Erzsébet-táró 1940-ben és Parajd bányája 1941-ben
Fotó: Fortepan / Kadár Attila, Szandtner Egon, Aszódi Zoltán

Harangok, trapézformák, pillérek

Nagy jelentősége van annak, hogy milyen kőzetben mekkora, és milyen alakú üregeket hoznak létre. A só egy viszonylag puha és homogén anyag, ennek köszönhetően a parajdi sóbányában óriási tereket sikerült kivájni komolyabb omlásveszély nélkül. A bányamérnökök rendkívül nagy méretű, stabil kamrákat alakítottak ki, eleinte jellemzően csúcsíves vagy harang, később inkább trapéz alakban, amit az indokolt, hogy ezek esetében különösen jó a teherelosztás és nagy a stabilitás. Mi más lehet mégis az egyik legfontosabb szempont egy bányánál? Emellett persze a légcsere és a szellőzés lehetősége is lényeges, ezért szükséges minden esetben legalább két kijáratot – úgynevezett aknát vagy tárót – hagyni, ahol biztosított az áthúzó légáram. És bár a bent tartózkodók mit sem éreznek a légmozgásból, a szennyezett levegő folyamatosan távozik, a friss levegő pedig megállás nélkül érkezik a helyére. Így történt ez Parajdon is.

Ami az üregek szerkezetét illeti, a hatalmas kamrák kivájása mellett más módszereket is alkalmaztak: a pilléres – vagyis a „room and pillar”– fejtési módszerrel a kitermelt sórétegek között sóoszlopokat hagytak, amelyek pillérekként tartották a felső rétegek, azaz a mennyezet súlyát. Precíz számítás eredménye, hogy milyen raszter szerint készül el egy ilyen oszlop- és kamrarendszer, ez ennek a metódusnak a csodája. A turisztikai és gyógyászati célú hasznosítás természetesen további technikák alkalmazását tette szükségessé, hiszen ahol naponta ezrével fordulnak meg a látogatók, akik sétálnak, játszóteret és kápolnát használnak, ott más építészeti megoldások is kellenek, nemcsak a biztonság, hanem a kényelem igénye miatt is.

Így jött létre az évszázadok során végül egy olyan szerkezet, amely szakmabeliek és laikusok szerint is az ipari alagútépítés és mélyépítészet remeke volt.
Zajlik a sókitermelés
Fotó: MTI / Kiss Gábor

Elképesztő méretek, misztikus élmények

El lehet képzelni: a föld felszíne alatt 150 méterrel megnyíló bányajáratok olyan termekbe vezettek, amelyek a lábunk alatt nagyjából 35 méter, de a fejünk felett csak 12 méter szélesek, és 40 méter magasak voltak. A falak dőlésszögét 60 fokosra tervezték. Elképesztő méretek, a hatást pedig csak tovább növelte, hogy a falakon a természetes sófelszínt láthattuk. A világítás gyenge volt, rejtett LED-ek fénye emelte ki a só rétegződéseit, az ásványi mintázatokat. A só kitermelése a természet és az ember együttműködésének csodája, amely olyan felfedezésekre is lehetőséget teremtett, mint az egyedülálló mikroklíma, a sós levegő gyógyhatása.

A bánya tereit kitöltő, állandóan 12 Celsius-fokos levegő különösen tiszta volt,

a páratartalom pedig relatív magas, úgy 50 százalék körüli, vagyis lélegzetvételkor a lebegő sószemcsék a vízpárával együtt könnyedén megtapadhattak az ember nyálkahártyáján, így kifejtve jótékony hatásukat. A föld alatti gyógykezelés az 1960-as években indult el a parajdi sóbányában, amikor először igyekezett légúti betegeken segíteni az akkori igazgató, Telegdy Károly és a település orvosa, dr. Veres Árpád.

Ekkor vetődött fel az is, hogy játszóteret és mindenféle más elfoglaltságra alkalmas teret kellene kialakítani azért, hogy jobban teljen az idő a napi 4 órás bent tartózkodásra „ítélt” betegek számára.
Kalandpark a sóbányában
Wikipedia

A fejlesztések végül addig folytatódtak, míg az ipari zóna mellett a közelmúltban már komoly terápiás egység, sétálóutak, sportpálya, kávézó, étterem, múzeum, padok és asztalok, szuvenírboltok, borospince, óriási játszóterek és egy fantasztikus akusztikájú kápolna is helyet kapott a bánya mélyében.

Kápolna a sóbányában
Wikipedia

Megindult az önfeloldódás...

Nem kell ahhoz sem kémikusnak, sem geológusnak lenni, hogy tudjuk: a só rendkívül vízoldékony anyag. E tulajdonságát egy időben igyekeztek felhasználni a bányászatban, hiszen a száraz kitermelési módszert átmenetileg felváltotta a nedves – azaz amikor éppen a vízzel, oldat formájában nyerték ki a sót –, ám ennek hátrányai és veszélyei hamar megmutatkoztak, és ismét a száraz módszer vált általánossá.

Nem véletlen, hogy

a sóbányák számára a legnagyobb fenyegetést a föld alatti és a felszíni vizek jelentik,

ezért katasztrófa, hogy a Korond-patak vize elárasztotta a parajdi sóbánya üregeit, felfoghatatlan mennyiségű sóoldatot hozva létre azokban. Néhány nap alatt sorra megteltek a szintek és a blokkok, mígnem egyetlen további csepp víznek sem volt már hely, és a Korond-patak ismét a felszínen zubogott tovább.

A sóbánya a tragédia napjaiban
Fotó: MTI / Kiss Gábor

Hogy kinek, mikor és milyen módszerekkel kellett volna megelőzni a tragédiát, fontos feladata lesz feltárni a hatóságoknak, annyi azonban bizonyos, hogy léteztek és léteznek technikái az ilyesfajta védekezésnek.

Turisztikai és gyógyászati létesítmények a romániai sóbányák üregeiben c. kiadvány

gombapont.hu

geosci.elte.hu