Szintet lép a szakképzés: több mint hétmilliárdot fordítanak a Gundel Technikumra

hely.hu

Gundel Károly a magyar vendéglátás egyik legnagyobb reformere volt: most az ő nevét viselő ferencvárosi technikum újul meg teljesen.

Átfogó fejlesztés indult a budapesti Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikumban: a ferencvárosi intézményben október 20-án lerakták a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum programban megvalósuló beruházás alapkövét.

A munkálatok során megújul az iskola jelenlegi épülete, ráadásul gazdagodik egy új szárnnyal, valamint új eszközöket, gépeket és bútorokat szereznek be.

A Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum számára több mint 7,7 milliárd forint áll rendelkezésre a program keretében.

Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkár elmondta, az OECD rangsorában a magyar szakképzés bronzérmes a munkaerőpiaci megfelelőségben. „Nem véletlen, hogy ma már 10 általános iskolásból 6-an a technikumot választják” – tette hozzá.

Az alapkő letétele (fotó: MTI)

A technikum névadójáról szólva Varga-Bajusz Veronika elmondta, Gundel Károly a magyar vendéglátás történetének egyik legnagyobb reformere.

„A Gundel név önálló fogalom, a magyar konyha és a magyar vendéglátás kiválóságát testesíti meg, és a technikumnak hűnek kell lennie névadójához.”

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) magasépítésért felelős helyettes államtitkára az ünnepségen elmondta, a kivitelezésre fordítható mintegy 6 milliárd forint forrás lehetővé teszi, hogy az intézmény funkcionalitását biztosítsák, és lehetővé válik a gazdaságos működtetés, a jelentős energiamegtakarítás.

Gundel Károly és Blasutigh Margit

A vendéglátás reformere

Gundel Károly Márton (1883-1956) vendéglős és gasztronómiai művek írója. Édesapja a bajorországi Ansbachból származó Gundel János (1844-1915) pesti vendéglős volt.

1900-tól Svájc, Németország, Anglia és Franciaország legnevesebb vendéglőiben tanulta a mesterséget. 1906-ban a nemzetközi hálókocsi-társaság csorba-tói és tátralomnici telepének szállodai titkára, 1908-tól igazgatója volt, itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Blasutigh Margittal.

A népszerű városligeti „Wampetics” éttermet 1910-ben vette bérbe és nevezte át a „Gundel” névre, ami Budapest legnevesebb éttermévé vált a következő évtizedekben.

Gasztronómiai könyveivel itthon és külföldön is népszerűsítette a magyar konyhát és fellendítette az idegenforgalmat.

Gundel Károly s Blasutigh Margit házasságából 13 gyermek született, akikből 12 fel is nőtt. Leszármazóik között van Latinovits Zoltán és Bujtor István színművészek, Frenreisz Gábor zenész és Gundel-Takács Gábor sportriporter is.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Az év vendéglőse díjat 2001-ben alapította, majd 2014-ben pedig Gundel Károly-díj néven további szakmai díjat alapított Gundel Károly tiszteletére.

Forrás: MTI

Fotók: Gundel Technikum, MTI, Wikipedia

Érdekel, mi a helyzet nálunk? Iratkozz fel!

* kötelező mező
Adatvédelmi nyilatkozat