Tíz magyar étterem kapott idén Michelin-csillagot, a tatai Platán és a budapesti Stand két csillagát is megőrizte.

A Michelin Guide francia étteremkalauz átadta idei díjait a kiválasztott magyar éttermeknek. Magyarországon jelenleg két két Michelin-csillagos étterem, nyolc egy Michelin-csillagos, hat zöld csillagos, tizenhárom Bib Gourmand-díjas és 55 Michelin által ajánlott étterem van.
Csillagok, csillagok
A díjátadón kiderült:
sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem.
További nyolc vendéglátóhely megtartotta az egy Michelin-csillagát:
- a 42 (Esztergom),
- a BABEL (Budapest),
- a Borkonyha Winekitchen (Budapest),
- a Costes (Budapest),
- az Essencia (Budapest),
- a Pajta (Őriszentpéter),
- a Rumour (Budapest)
- és a Salt (Budapest) étterem.

A nagy Pajta-sztori
Michelin-csillagos vacsora és erdőszéli napfelkelte az Őrség szívében.
A fenntarthatóságért járó Michelin Zöld Csillagot idén az őriszentpéteri Pajta érdemelte ki. A hely idén már az Év Étterme lett és régóta a nemzetközi figyelem központjában van:
„Szlovéniából, Ausztriából, Olaszországból, sőt, Svájcból is érkeznek vendégek. Vannak kirívó esetek is, amikor egyesek országokon át vonatoznak és autóznak azért, hogy nálunk vacsorázzanak. Amikor eszembe jut, kiráz a hideg a gondolattól, hogy erre érdemesnek találnak bennünket” – nyilatkozta a Hely.hu-nak Kvasznicza Ferenc, a Pajta egyik megálmodója és tulajdonosa.



Az is kiderült, melyik lett az év nyitása: ezt a címet Gerák Máté Padi nevű rátkai étterme érdemelte ki, amely felkerült a Selected Restaurants válogatásba is.
A legjobb szervizért járó díjat az UMO Budapest nyerte el,
a legjobb fiatal séfnek járó díjjal Pallag Dávidot (Rutin, Budaörs) tüntették ki, míg a legjobb sommelier Varga Norbert (Stand, Budapest) lett.
A kiemelkedő ár-érték arányú Bib Gourmand ajánlást kiérdemelte a budapesti Cabrio étterem és a 94’ Konyha & Bar (Budapest).

Élmény és hitelesség
Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára az ünnepélyes díjátadón hangsúlyozta, hogy Magyarország turizmusa történelmi csúcsra ért: tavaly minden korábbinál több vendéget fogadtunk, és a hazai vendégforgalom növekedése az EU-átlag háromszorosával bővült.
Csendes Olivér, a Visit Hungary igazgatója elmondta:
a gasztronómia ma már sokkal több, mint kulináris élmény, közös, nemzetközi nyelv, amely összeköti az embereket és kultúrákat.
Egyre többen indulnak útnak azért, hogy megízleljék egy ország valódi karakterét: az utazók közel 20 százaléka kifejezetten gasztronómiai élmények miatt utazik, és a prémium utazók több mint fele már előre lefoglalja a kiszemelt éttermeket. A helyi ízek és alapanyagok felfedezése ma az utazás egyik legerősebb motivációja és ebben Magyarország különösen erős – tette hozzá.
Forrás: MTI
Nyitóképen: a tatai Platán (forrás: Platán Fb)